Elmalı Havuçlu Kek ve Tam Buğday Un Değişimi

Geçen hafta sağlıklı çilek kek felaketimden sonra tam buğday ununa bir şans daha vermeye karar verdim. Evde fazladan havuç ve elma da bulunduğundan, bu kez çilekten vazgeçmeye ve yeni kek kalıbımda bir havuç-elma keki yapmaya karar verdim.

DSC01499.jpg

Bu tarif aslında şimdiye kadar yaptığım en kolay ve sağlıklı kek tariflerinden biri oldu! Temizliği kolaylaştırmak için bir sürü kase gerektirmeyen ve herkesin evde bulabileceği malzemeler içeren bir tarif seçmek istedim.

Keki daha sağlıklı hale getirmek için normal un yerine tam buğday unu koydum. Genellikle tam buğday ununu kafanıza göre değiştirmeniz önerilmez çünkü tatlılarınızı çok daha ağır ve daha yoğun hale getirir. Ayrıca, daha fazla unun üzerine sıvı da eklemeniz önerilir çünkü tam buğday unu, beyaz untan daha fazla sıvı emer. Elma ve havucun sularının fazladan sıvı yerine geçeceğini düşünüp yola çıktım. Yoğunluk konusuna gelince,- aslında biraz daha fazla kabartma tozu ekledim ve en iyisini umut ederek keki fırına verım.

DSC01476

The Kitchn blogunda tam buğday unu değişiminde, pişirmeden 10 dakika önce hamuru dinlendirmenin de iyi bir yöntem olduğunu okumuştum. Kek hamuru dinlenirken bu arada kaseleri yıkadım ve mutfağı toparladım, böylece zaman da kaybetmedim. Aslına bakarsanız bir kontrol grubum yoktu (tek bir somun pişirdiğim için), böylece bu yöntemin etkisi hakkında kesin konuşamıyorum, ancak The Kitchn’in bu tavsiyesi hakkında bu linke tıklayarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Sonuçlar şaşırtıcı derecede tatmin ediciydi. Öncelikle, ilkine aksi bu kek sönmedi, o yüzden yaşasın! Bu kek normal unlusuna göre daha nemliydi, daha fazla buğdayımsı bir lezzet (ki şahsen tercih ederim) içeriyordu, ancak biraz daha ağırdı. Eğer siz de böyle bir tadı tercih ediyorsanız ve/veya daha sağlıklı bir kek arıyorsanız- tam buğday unu kullanan bu tarifi seçin!

DSC01493

Havuç Kek (Damy’s Kitchen Blog’dan uyarlanmış)

Hazırlama süresi: 10-15 dakika

Dinlenme zamanı: 10 dakika

Pişirme süresi: 35-40 dakika

10 dilim

Dilim başına besin bilgisi: 186 kalori, 2.2 g protein, 8 g yağ, 28.7 g karbonhidrat

Malzemeler:

  • 150 gram toz şeker
  • 1 yumurta
  • 2 çay kaşığı vanilya özütü
  • 2 çay kaşığı tarçın
  • 60 gram yoğurt
  • 80 gram zeytinyağı
  • 140 gram tam buğday unu
  • 5 gram kabartma tozu (yaklaşık bir çay kaşığı taşan)
  • 5 gram karbonat
  • bir tutam tuz
  • Rendelenmiş orta boy havuç
  • Rendelenmiş orta elma

Adımlar:

  1. Fırını 180C / 355F derecede önceden açın.
  2. Kek kalıbının içerisini tereyağlayın ve unlayın.
  3. Tüm sıvı maddeleri, baharatları, vanilya ve şekeri bir kapta karıştırın. Un, kabartma tozu, kabartma tozu ve tuzu ayrı bir kapta karıştırın.
  4. Kuru malzemeleri yavaşça sıvı karışıma ekleyerek karıştırın. Karışım toparlanır toparlanmaz çırpmayı bırakın.
  5. Rendelenmiş havuç ve elma ekleyin, spatula ile karıştırın.
  6. Karışımı kek kalıbına koyun, 10 dakika kadar dinlendirin ve 35 dakika fırında pişirin. Kekinizin sönmesini önlemek için fırını ilk 25-30 dk açmayın.
  7. 35 dakika sonra bir kürdan yardımıyla kekin pişip pişmediğini kontrol edin. Ortaya kürdan temiz çıkmazsa, 5 dakika daha fırında pişirin. Kekinizi soğuması için fırında bırakın.
  8. Soğuduğunda üzerine pudra şekeri serpip (isteğe bağlı) servis yapın. Afiyet olsun!

DSC01489

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s