Çilekli Türk Kahveli Pavlova

Çilek mevsimi geldi bile! Bu da demek ki, çilek kullanan orijinal bir tarifi bulmak için tarif kitaplarını karıştırmaya başlama zamanı. (Gereğinden fazla) kitap, blog ve web sitesinin üzerinden geçtikten sonra, çilekli sağlıklı bir tarçın-elmalı kek yapmaya karar verdim. Ayrıca tam buğday unu kullanarak daha da sağlıklı hale getirmeye çalıştım. Bu denememden öğrendiğim ise bir kerede bir yeni şey denememeniz gerektiğiydi- kısacası kekim söndü ve istediğim kadar kabarmadı.

DSC01440

Bu tarifi her ne kadar düzeltmek istesem de (ve yakında düzelteceğim emin olun) – evde geçen gün pazardan aldığım bir sürü taze çilek de vardı! Lezzetli bir tatlının yıldızı olabilecekken bu güzel çilekleri buzdolabında bırakmak bir utanç olurdu, bu yüzden kendim için işleri kolaylaştırmaya çalıştım ve yapabileceğimden emin olduğum bir tarifte karar kıldım- çilekli pavlova!

Şimdi, bezeler, sık sık yaparım. Pavlova ise, o kadar da değil. En son bir tane yaptığımdan beri çok zaman geçti, ancak yumurta akı çırpmak tıpkı bir bisiklet sürmek gibidir diyerek işe atıldım. Ekşi krema yerine arasında quark kullandım (100 gramda ekşi kremadan 4 gram daha fazla protein içeriyor – günlük proteininizi aldığınızdan emin olun arkadaşlar), ancak isterseniz daima orijinal tariften de gidebilirsiniz.

DSC01454.jpg

Büyük sürpriz, mısır unu ile birlikte merengin içine katladığım Türk kahvesi. Tatlılarda ara sıra Türk kahvesi kullanmayı seviyorum, genellikle hafif bir aroma için kakaonun içine karıştırıyorum. Ancak bu sefer, kahvenin parlama zamanıydı. Malzemelerin geri kalanının taze (çilek, kuark, nane) ve tatlı (çilek, beze) aromasının yanında kahvenin acısı bence güzel bir tezat oluşturdu.

DSC01464.jpg

Yemekten önce annem, bana tatlının nereden geldiğini ve Rus tatlısı olup olmadığını sordu. Doğru bilemese de aslında oldukça yaklaşmıştı. Pavlova bize çok uzak bir kıtadan, Avustralya’dan geliyor. Ancak, bir Rus balerin, Anna Pavlova’dan adını alıyor. Yeni Zelanda, Wellington’da bir otel şefi, Bayan Pavlova 1926’da dünya turu için oraya uğradığında kendisi için bu tatlıyı yarattı. Pavlova’nın kökeni hala tartışılsa bile (bizim baklava muhabbeti gibi) günümüzde dünya çapında zevkle bilinen ve genellikle güney yarımkürede özellikle Noel için hazırlanan bir yaz tatlısı olmuş.

DSC01449.jpg

DSC01473.jpg

Dışı çıtır ve içi marshmallow gibi yumuşak olan pavlova içindeki kremanın nemini emer. Çıtırlığı maksimize etmek istiyorsanız, pavlovayı bir araya getirmenin basit ve hızlı olduğunu da göz önüne alarak, tatlıyı masaya getirmeden hemen öncesine kadar birleştirmeyin. Dilim başına sadece 129 kalori ve 7 gram protein ile çok sağlıklı ve hafif bir tatlı olan pavlovayı gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz, afiyet olsun!

Hazırlanma Süresi: 15 dakika

Pişirme süresi: 80-90 dakika

Fırın: ilk önce 200ºC / 390ºF, daha sonra 120ºC / 250ºF

6 kişilik

Beslenme bilgisi (yaklaşık olarak, servis başına): 129 kalori, 3g yağ, 7g protein, 17g karbonhidrat

Makarna için:

  • 2 yumurta akı
  • 125 gr pudra şekeri
  • 0.5 çorba kaşığı mısır nişastası
  • 0.25 çay kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı Türk kahvesi gerekçesiyle

Dolum / dekorasyon için:

  • 150 gr quark
  • 120 gr çilek (büyük olanlar ince doğranmış, dekorasyon için küçük olanları kullanmayın)
  • Nane yaprakları (büyük olanlar ince doğranmış, dekorasyon için küçük olanları kullanmayın)

Adımlar:

  1. Fırını önceden 200ºC / 390ºF’ye ısıtın.
  2. Yumurta sarısını ayırın ve akları sert tepeler oluşuncaya kadar ve yavaş yavaş şeker ilave ederek çırğın. Sirkeyi ekleyin ve karıştığı an çırpmayı bırakın. İyi bir beze yapmanın ipuçlarını okumak için burayı tıklayın .
  3. Karışıma mısır nişastası ve türk kahvesini eleyin ve maksimum 6 kere katlayın.
  4. Parşömen kağıdıyla kaplanmış bir fırın tepsisine iki parça halinde koyun ve yayın. Üst katmanı benim yaptığım gibi daha küçük yapabilir veya kendi zevkinize bağlı olarak her ikisini de aynı boyutta yapabilirsiniz.
  5. Isıyı 120ºC / 250ºF’ye düşürün ve 80-90 dakika fırında pişirin. Rengin çok kahverengi olmadığından emin olun, kahve eklediğimizden ötürü hafif kahverengi olması normal.
  6. Pişince soğuması için fırında bırakın. Zaten yağlı kağıttan kolayca ayrılacaktır. Zorlamak zorunda kalırsanız, henüz tamamen soğumamış demektir.
  7. Doğranmış nane yapraklarını quarka karıştırın ve alt tabakaya yayın (en üstüne koymak için biraz ayırın). Kesilmiş çilekleri, üst tabakayı, ikinci kuark tabakasını, küçük çilekleri ve nane yaprakları üst üste dizin.
  8. İsteğe bağlı: Üzerine biraz pudra şekeri serpin, yanında vanilyalı dondurma ile servis edin… Afiyet olsun!
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s