Ekşi Mayalı Tam Buğday Ekmeği

Türkçe | English

Benim gözümde ekşi ekmek harika çünkü tadı mükemmel, gevrek ve sağlam bir dokusu var – aynı zamanda yapmak ihtiyacınız olan tek şey sadece, un ve su (belki ayrıca bolca zaman ve sabır). Ancak, az malzeme gerektirmesinin sizi kandırmasına izin vermeyin, çünkü ekşi mayalı ekmekte ustalaşmak bolca zaman ve pratik gerektirir. İlk denemeniz hayal ettiğiniz gibi sonuçlanmazsa endişelenmeyin. Sadece pratik yapmaya devam edin ve sonunda siz de sonuçtan mutluluk duyacaksınız!

Ingredients:

  • 1 yemek kaşığı ekşi maya
  • 775 gram buğday unu
  • 600 gram su (kabaca 2.5 su bardağı)
  • 1 yemek kaşığı tuz

Öncelikle, ekşi mayaya ihtiyacınız olacak, bunu bir tanıdığınızdan ya da akrabanızdan alabilir veya kendiniz hazırlayabilirsiniz. Benim kullandığım tarifi kullanmak için buraya tıklayın. Bir kere mayayı hazırladıktan sonra haftada bir beslemek üzere buzdolabınızda saklayabilirsiniz.

Adımlar:

  1. Ekşi mayanızı 2-3 gün önce buzdolabından çıkarıp her gün olarak besleyerek aktif olduğundan emin olun.
  2. Ekmeğinizi pişirmeden önceki gece, 75 gram su, 75 gram un ve bir çorba kaşığı ekşi mayayı karıştırın. Üstünü örtüp bir gece boyunca oda sıcaklığında bırakın.
  3. Ertesi sabah, karışımınızda kabarcıklar olduğundan emin olun. Bir çay kaşığı karışımı suyun içine attığınızda yüzüyorsa hazırsınız demektir.
  4. 50 gram suya tuz ekleyin ve çözünene kadar karıştırın.
  5. Karışımın içine kalan 475 gram suyu ilave edin ve karıştırın. Sonra kalan unu ilave edin ve iyice karıştırın.
  6. Hamuru 30 dakika 4 saat arası dinlendirin. (Ben 1 saat yaptım)
  7. Tuzlu suyu hamura karıştırın ve katlanmaya başlayın. Hamurun bir tarafını alın ve üstüne katlayın. Hamuru 4 tarafından birer kez katlayın ve 30 dakika dinlendirin. Bu adımı toplamda 6 kere tekrarlayın. Katladıkça hamur sıkılaşacak ve şekil alacaktır.
  8. Hamurun 30-60 dakika daha dinlendirin. Ardından, çalışma yüzeyiniz üzerine un serpip hamuru söndürmeden dikkatli bir şekilde aktarın.
  9. Bir hamur spatulası kullanarak hamuru 2’ye bölün. Hamura yuvarlak şekil vermeden önce hamur spatulanız, hamuru ve tezgahı bolca unlayın. Hamur kazıyıcınızı hamur altına kaydırın ve hamurun etrafında döndürerek şekil verin. Sonuçtan memnun kalana kadar tekrarlayın.
  10. Hamuru 20-30 dakika dinlendirin.
  11. 2 ekmek sepetini unlayıp hazırlayın. Hamurun kumaşa yapışmasını önlemek için bol un var olduğundan emin olun.
  12. Hamurun üstünü unlayın ve tersine çevirin. Hamurun her tarafından 4 kez katlayın (sol, alt, sağ ve üst). Son tarafı katladığınızda, karşı tarafı alıp üstüne katlayın. Ekmek sepetlerine (yapışkan taraf yukarıya doğru) aktarın ve üstünü bir kez daha unlayın.
  13. Hamurun 3-4 saat boyunca (veya bir gecede buzdolabında) dinlendirin.
  14. Fırını 500 ° F / 260 ° C’ye ısıtın ve iki güveç tenceresini fırına yerleştirin (ya da elinizde bir tane varsa benim yaptığım gibi varsa, somunları sırayla pişirebilirsiniz).
  15. Güveçi fırından çıkarın ve hamuru katladığınız kısmı aşağı gelecek şekilde içine yerleştirin. Üst kısmı boyunca bir çizik atın, tencerenin kapağını kapatın ve 20 dakika fırında pişirin. Sonra, sıcaklığı 450 ° F / 230 ° C’ye düşürün ve 10 dakika daha fırında pişirin. Daha sonra kapakları açın, buharın çıkmasını bekleyin ve 15-25 dakika daha fırında pişirin.
  16. Ekmeği fırından çıkarın ve soğumasını bekleyin. İşte bu kadar, afiyet olsun!

Tarif the Kitchn‘den alınmıştır.

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s