Yemek Yapmaya Yeni Başlayanlar İçin 14 Tüyo

ENGLISH | TÜRKÇE

Makarnanın suyunu süzüyorsunuz, tavuğun altı yanmış, fırının alarmı ötüyor, bolonez sosun tüm suyu buharlaşmış kaynıyor ve sonunda kendinize soruyorsunuz – “Ben nerede hata yaptım?” . Hepimiz mutfakta hata yaparız, özellikle yeni başlayanlar. Ancak kocaman bir sofra hazırlamak bile bu 14 basit tavsiyeye uyarsanız oldukça kolaylaşacak!

  1. Yumurtalarınızı daima buzdolabının dışında saklayın. Her tarif için yumurtalarınızın oda sıcaklığında olması gerekmese bile çoğu tarif için oda sıcaklığında yumurtalar kullanmanız en iyi sonucu almanızı sağlayacaktır. Her seferinde hangi tarif için oda sıcaklığında yumurta gerekli, hangisinde değil bakmak yerine yumurtalarınızı buzdolabında saklamamak daha kolay bir çözüm. 
  2. Dolaptan uzun bir süre önce çıkarmanız gereken tereyağını yumuşatmak için sıcak bir bardak kullanın. Çok can sıkıcı olan bir şey varsa, o da pişirdiğiniz tarifin tam ortasında tereyağının yumuşak olması gerektiğini öğrenmektir. Çünkü, sonra uzun bir süre yağın yumuşamasını beklemeniz gerekir. Bu süreyi kısaltmak adına kullanabileceğiniz bir teknik ısıtmış olduğunuz bir bardağı küçük küplere ayırdığınız tereyağının üzerine kapatmak. Bardağı içine su doldurup mikrodalgaya atabilirsiniz ya da içine kaynar su döküp boşaltabilirsiniz.img_03091.jpg
  3. Tarifi daima gözününüzün önünde bulundurun. Ellerimin hamura bulandığı ve parmak izi okumanın bile beni kurtaramadığı bir çok zaman oldu- sonra ya içeriden kardeşimi çağırıp ona açtırmak zorunda kaldım ya da yemeği bırakıp elimi yıkamam ve tarifi kendim açmam gerekti. Çok güçlü bir hafızanız ya da emrinize amade bir yardımcı şefiniz yoksa tarifin çıktısını almayı ya da bir kağıda not almayı unutmayın.
  4. Malzemeleri önceden hazırlayın. Ve ayrıca yine bir şey pişirmeye başladığım ve tam tarifin ortasındayken, evde bir malzemenin bittiğini fark ettiğim de oldu. Genelde kurtarıcım kardeşim yine yardımıma koştuğu için bir şekilde yakayı sıyırdım ama siz benimki kadar yardımcı bir kardeşe ya da size hemen malzeme verecek kadar iyi yüreklü iyi bir komşuya sahip olacak kadar şanslı olmayabilirsiniz. Tarifinizin başarıya ulaşması için en baştan tüm malzemelerinizi hazırlamak çok önemlidir.

    IMG_8266.jpg
    instagram.com/denizenfiyeci
  5. Malzemeleri ölçerken önce katı, sonra su sonra yağlı malzemeleri ölçün. Basit gibi görünebilir ama yeni başlayanların sık yaptığı bir hata bu. Eğer öncelikle sıvıları ölçerseniz daha sonra katılar kenarlarına yapışır ve kap değiştirmeniz gerekir. Minimum bulaşık çıkarmak ve daha isabetli bir ölçüm yapmak adına bence en pratik yöntem bu.
  6. Birbirinin yerince geçen ürünleri nerede ve nasıl kullanacağınızı öğrenin. Bir malzeme evde hatta bazen bulunduğunuz ülkede bir bulunmuyor olabilir. Böyle durumlar için hangi alternatifleri kullanabileceğinizi bilin ve adapte olun. Elbette ki tadı tıpa tıp aynı olmayacak- ama pes etmekten iyidir!

    IMG_5545.jpg
    instagram.com/denizenfiyeci
  7. Göz kararı koymaktan ve yeni şeyler denemekten çekinmeyin. Eğer çok kesin ölçüm için gerekli malzemeleriniz (mutfak tartısı, milimetrik ölçüm kapları) yoksa aşağı yukarı bir ölçüm yapmaktan çekinmeyin. Hazırladığınız hamur çok cıvıksa ama tarifteki tüm unu eklediyseniz azar azar un eklemekten çekinmeyin. Tarifler her zaman mutlak doğruluk taşımaz, içgüdülerinize güvenin kendinizi çok kısıtlanmış hissetmeyin.
  8. Markete aklınızta tek bir tarif fikriyle gitmek yerine marketteki en taze, dönem sebze meyvelerine uyan tarifler bulup hareket edin. Yaptığınız yemeği asıl güzel yapan (tabi sizin üstün aşçılık yetenekleriniz dışında) kullandığınız malzemelerdir. Benim her zaman yaptığım ve tavsiye ettiğim şey çok detaylı bir liste yerine daha genel (3 çeşit meyve 2 çeşit sebze gibi) bir fikirle markete girip orada gördüğünüz en taze ve güzel malzemeleri almanız. Deli bir elmalı turta hayranı olmadığı sürece herkes bayat elmalardan yapacağınız bir elmalı turta yerine taze bir şeftali tartı daha lezzetli bulacaktır.

    IMG_6565.jpg
    instagram.com/denizenfiyeci
  9. Eğer tarif fırını önceden açmanızı istiyorsa ilk iş onu yapın. Genellikle insanlar fırını önceden açmak istemez ve sıra tepsiyi fırına atmaya geldiğinde fırın buz gibi olmuştur. Karıştırmaya, kesmeye, dilimlemeye gelmeden önce mutlaka fırınınızı açın.
  10. Ustalaştığınız en az bir tane tarif olsun. Bu bir gastronomi tavsiyesinden çok katiyen yemek pişiremeyenler için hayat tavsiyesi gibi. Hiç yemek yapamasanız bile en azından basit de olsa iyi pişirebileceğiniz en az bir tane yemek tarifi olsun. Böylece herhangi bir durumda yemek pişirmeniz gerekirse o tarife sığınabilirsiniz.

    IMG_8268.jpg
    instagram.com/denizenfiyeci
  11. Tarifi kafanızda planlamaya çalışın. Tarifler hiç bir zaman mükemmel değildir ve kendinize göre arada sırada ayarlamalar yapmanız gerekir. Mesela çok zaman alacak bir şey başa değil de sona yazılmış olabilir. Böyle sürprizlerle karşılaşmamak için başlamadan önce tarifi baştan sona okuyun. Örneğin Çikolatalı Kurabiye tarifimde tereyağını erimesini beklerken katı malzemeleri karıştırabilirsiniz. Ancak tam tersini yaparsanız daha çok zaman kaybedersiniz.
  12. Hayatınızı kolaylaştıracak mutfak aletlerine yatırım yapın, zorlaştıracaklara değil. Yemek yapmaya hevesliyseniz bir sürü alet ilginizi çekebilir, ne kadar pratik düşünmeden direkt alabilirsiniz. Ancak çoğu zaman bu aletler en üst raflara kaldırılır çünkü yıkadıktan sonra temizlemesi veya kullanıma hazırlaması çok zahmetlidir. Mesela şöyle bir muz dilimleyicisi 100 kadar muz dilimlemiyorsanız bıçağa göre size 20 saniyeden fazla kazandırmaz, hatta yıkaması daha zor olduğu için zaman bile kaybettirebilir. Ancak böyle bir çikolata eritme ocağı hem çikolatayı yakmanızı engeller hem de benmari usulune göre kendinizi kaynar suyla yakma riskini azaltır. Ayrıca çok amaçlıdır (fondü, pralin yapmak, tarif için çikolata eritmek) ve temizlemesi de kolaydır.
  13. Bulaşık yıkamayı en sona bırakmayın. Tavalarınız hala sıcakken içine su koyun ve içindeki parçaların kurumasını engelleyin böylece sonrasında kazımak zorunda kalmazsınız. Hatta eliniz değmişken suyla durulayıp makineye bile yerleştirebilirseniz. Daha sonra bir şey atar atmaz boş beklemek yerine hemen bulaşıkları yıkayın böylece fırından yemeğiniz çıktığında işiniz bitmiş olur.
  14. Daima tarifte belirtilen süre ve sıcaklıktan daha az bir süre ve sıcaklıkta pişirin. Yeni bir tarif deniyorsanız belirtilen sıcaklıktan 5-10 derece daha az ve 5-10 dakika daha kısa sürede pişirin. Daha sonra her 5 dakikada bir kontrol edin. Bunun nedeni de mutfağınızın sıcaklığı, bulunduğunuz rakım, fırın ayarlarınız gibi bir çok nedene bağlı olarak tarifinizin pişme süresinin değişebilmesi. Daha az bir süre ve sıcaklık seçerek yanma riskini azaltmış olursunuz. (ÖNEMLİ NOT: Macaron, cheesecake gibi bazı tariflerde belirli sıcaklıklarda belirli sürelerde pişirmeniz ve tarif pişene/soğuyana kadar fırının kapağını açmamanız gereken tariflerde kesinlikle tarifte belirtilen özelliklerin dışına çıkmayın)
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s