MSA Okul Tanıtımı ve Sıvı Azotla Haşhaşlı Dondurma Demosu

ENGLISH

İTÜ Ayazağa Metro’dan inip yaklaşık 5 dakikalık bir yürümenin ardından mor fon üzerindeki MSA logosu bizi karşıladı. İçeriye girip sıcak bir karşılamadan sonra ise giriş kattaki mutfakları dışarıdan izleyip nasıl kullanıldıkları hakkında bilgi ediniyoruz. Workshop mutfağı o an kullanımda değilken mutfakların birinde pastacılık, diğerinde ise aşçılık eğitimi devam ediyordu. Camdan içerideki pastacı adaylarına el sallayıp hazırladıkları müthiş tatlıları gördükten sonra üst katta çıkıyoruz.

image1 (1)
Pastacılık öğrencilerinin eserlerinden sadece biri

Yukarı çıkar çıkmaz bizi Osmanlı Dönemi’nden Cumhuriyet’in ilk yıllarına kadar parçalar bulunduran MSA müzesi karşılıyor. Yan tarafa devam ettiğimizde ise iki tane daha mutfak ve MSA’nın kütüphanesini görüyoruz. Bu kütüphanenin en hoşuma giden yanı Türkiye’deki tek ve en geniş yemek kütüphanesi olmasının yanı sıra ilgiliyseniz dışarıdan da gelip kütüphaneyi kullanabilmeniz. Daha sonra ise demo’yu izlemek üzere oditoryuma yöneliyoruz.

Oditoryumda bizi eğitmen şef Efe Çakıroğlu bekliyor ve hemen demoyu izlemek üzere merakla yerlerimizi alıyoruz. Efe Şef kısaca kendini tanıttıktan sonra hemen bize bugün ne hazırlayacağını söylüyor ve anında herkesin ilgisini çekmeyi başarıyor: Sıvı Nitrojenle hazırlanmış Haşhaşlı Dondurma. Bize püf noktalarını ve doğru teknikleri anlatarak creme anglaise hazırladıktan sonra asıl eğlence başlıyor. Kremayı bir kitchenette’in içine koyup makineyi çalıştıktan sonra içine sıvı azotu eklemeye başlıyoruz ve anında kaptan buharlar çıkmaya başlıyor. Azot, bildiğiniz üzere oda sıcaklığında gaz halde bulunuyor ve soluduğumuz havanın neredeyse yüzde 80’ini oluşturuyor. Azotun sıvılaşabilmesi için ise sıcaklığının -196°C’e düşmesi gerekiyor, yani elinizle temas etmesi durumunda kendinizi acil’de bulabilirsiniz.

Kithcenette’in içine azot eklendikçe krema dondurma haline gelirken Efe Şef bize sıvı nitrojenin mutfakta kullanımıyla ilgili bilgiler veriyor. Sıvı nitrojenle dondurma yapmayı ilk keşfedenler Amerikan askerleriyken, 3 Michelin yıldızlı şef Heston Blumenthal’in de meşhur yemeklerinden birinin yine sıvı nitrojenle hazırlanan Bacon’lu Dondurma olduğunu öğreniyoruz. Krema soğumaya başladıktan sonra içine haşhaşları ekleyip karıştırmaya devam ediyoruz ve yaklaşık 10 dakika içerisinde dondurmamız hazır! Buzluğa atmanın aksine sıvı nitrojenle hem krema buzlanmamış oluyor hem de oldukça daha çabuk bir sürede dondurma halini alıyor.

image2
Tadımlık bir haşhaşlı dondurma
image3
Başak, Büşra ve Elif dondurmalarının tadını çıkarırken

Dondurmalarımızı yerken Efe Şef’le sohbet ediyor ve aşçılıkla ilgili aklımızdaki soruları soruyoruz. Aşçı olmaya ne zaman karar verdiğinden tutun, Türk mutfağı veya yabancı mutfakları mı tercih ettiğine kadar aklımıza gelen her şeyi soruyoruz (cevap tabi ki de Türk mutfağı oluyor) ve o da detaylı bir şekilde bizim sorularımızı cevaplıyor. Aklımızdaki her soruyu cevaplandırdıktan sonra vedalaşıyor ve gezimizi burada sonlandırıyoruz. Elbette ki hatıra fotoğrafımızı çekmeden ayrılmıyoruz!

image4
Ayrılmadan önce giriş kapısının önünde 🙂

Galatasaray Lisesi Gastronomi Kulübü‘nü ve Mutfak Sanatları Akademisi‘ni instagram’dan takip edebilirsiniz!

Gezimizin videosuna youtube’dan ulaşabilirsiniz!

Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s